perjantai 25. syyskuuta 2009

Säästetään henki pois


Pihamies Vilokkinen

Pihamies Vilokkinen
oli ihanan lihava
ja niin mahtavan vapaa
että harvoin tapaa!
Hän ei päässyt ylös tuolista
ja vapaana huolista
hän tuijotti maapallon kolmatta napaa!

-Kirsi Kunnas

Tällä viikolla olen saanut lukea kotikaupunkini säästöohjelmaa sekä asukkaiden aiheeseen kirjoittamia mielipiteitä. On naurattanut ja itkettänyt samaan aikaan. Kaiken takaa heijastuu yksi keskeinen ajatus: Mikä ei koske minua, ei ole kannattavaa. Eihän se voi kiinnostaa silloin ketään muutakaan.

Minä haluaisin asua yhteisöllisemmässä maailmassa, mutta nyt on vallalla itsekeskeisen ajattelun aikakausi. Olipa kyse henkilökohtaisen elämän ajatuksista tahi teoista saati sitten yhteisöä koskevista päätöksistä, niin varmaa on, että päätösten pohjana on yksilön oma etu.

Ja piru vie, että se ahdistaa minua. Niin omaan elämääni liittyvissä ihmissuhdepeleissä kuin koko yhteisöä koskevissa lausunnoissakin.

Nyt jos koskaan olisi aika katsoa vähän muutakin kuin sitä maailman kolmatta napaa. Puhaltaa edes hetki yhteiseen hiileen ja koettaa saada aikaiseksi sellaisia päätöksiä, jotka toimivat pidemmälläkin tähtäimellä lähiyhteisön lisäksi laajemmankin joukkion hyväksi. Jos me aikuiset emme pysty siihen, miten siihen pystyisivät lapsemmekaan? Vai onko meillä edes tulevaisuutta, jossa yhteisön mielipiteellä olisi väliäkään.

Ei kommentteja: