tiistai 10. maaliskuuta 2009

Selfpotrait Tuesday ja kasvamisen vaikeudesta



Tänään minulle ilmaistiin 4 vuotiaan lapsen suusta, että: "Minä en halua kasvaa aikuiseksi!" Myöhemmin jäin miettimään tuota lapsen toteamaa. Mietin, että jos haluaisin tehdä aikuisuudesta houkuttelevan ja kiinnostavan tavoitteen, niin mitä minä siitä mainostaisin.

Voisin sanoa, että aikuisena sinustakin voi tulla vanhempi ja sinullakin voi olla tuollaisia yhtä ihania lapsia kuin sinä olet. Mutta entä jos lapsen elämä on jo pienestä saakka sisältänyt murhetta ja tuskaa ja vaikeita ratkaisuja. Tai jos suhteet omiin vanhempiin eivät ole kunnossa. Onko vanhemmuus edes asia, johon lapsi haluaisi pyrkiä? Vanhemmuus pitää sisällään paljon vastuuta. Mutta vastuu on raskasta ja siihen kuuluu vaativia päätöksiä, ilman oikeita tai vääriä vaihtoehtoja.

Entä muut yleisimmät aikuisuuden tavoitteet: koulutus, ura, raha ja materiaali, jota sillä saa. Olisiko lapselle aikuisuudessa tavoiteltavaa se, että sitten saa itse päättää millaisia leluja itselleen ostaa ja kuinka paljon herkkuja mässää? Että saa isoimman auton ja talon ja kauneimmat mekot ja timantit. Kunhan ensin on käyttänyt useamman vuoden ja suurimman osan vapaa-ajastaan puurtaen opiskeluiden ja sen jälkeen töiden haasteissa.

En haluaisi mainostaa mitään näistä. Haluaisin sanoa, aikuisuus on suuri seikkailu. Sinä saat olla sen sankari. Sinä saat etsiä ja oppia erilaisia tapoja tehdä asioita ja elää tätä elämää. Sinä voit valita niistä ne tavat mitkä tekevät sinusta onnellisen ihmisen. Matkallasi tulee olemaan vaikeita hetkiä, mutta sinulla on mahdollisuus kääntää vaikeudet hyväksesi. Koettelemusten kautta sinä löydät asioita, joiden puolesta olet valmis tekemään kaikkesi. Löydät sen mikä sinun elämässäsi on tärkeintä, arvokkainta ja rakastettavinta. Älä ummista silmiäsi siltä löydöltä, vaan tee kaikkesi pitääksesi siitä kiinni. Sillä moni asia tässä maailmassa on katoavaista, mutta sisälläsi asuva onni on ikuista. Jos osaat huolehtia siitä.

Tom Waitsin sanoin ja sävelin:

"I have all of life's treasures
And they are fine and they are good
They remind me that houses
Are just made of wood
What makes a house grand
Ain't the roof or the doors
If there's love in a house
It's a palace for sure
Without love...
It ain't nothin but a house
A house where nobody lives"

Ei kommentteja: